Обережно, гриби!

Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов'язаних із вживанням грибів. Гриби є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Основні причини отруєнь:

• вживання отруйних грибів;

• неправильне приготування умовно їстівних грибів;

• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, довільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки отруєння з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Щоб запобігти отруєнню грибами рекомендуємо правила, обов'язкові до виконання кожній людині. Дотримуйтеся їх!

• Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі грибів на стихійних ринках.

• Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.

• Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, — якими б апетитними вони не здавалися.

• Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте при можливості гриби на радіоактивність.

• Не збирайте грибів, яких не знаєте, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою.

• Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі,червиві.

• Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.

• Не збирайте "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.

• Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, — вони не завжди відповідають дійсності.

• Не куштуйте сирі гриби на смак.

• Ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

• Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

• При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, відвар злийте. Лише після цього гриби можна варити - або смажити.

• Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Це позбавить їх гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка.

• Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, натомість у взаємодії із алкоголем викликають бурхливе отруєння.

• Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.

• Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання ботулізм.


Перша допомога при отруєнні грибами:

1. Викличте “швидку медичну допомогу”.

2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть 4-5 пігулок активованого вугілля, коли промивні води стануть чистими.

3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду. Це допоможе відновити водно-солевий баланс; покладіть хворого на живіт і до ніг прикладіть грілки.

4. 3'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

• Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів.

Запам'ятайте, що отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.

Шановні громадяни! У зв'язку з настанням грибного сезону, звертаємось з проханням не вживати гриби! Будьте вкрай обережними! Цінуйте своє здоров'я та життя! Не допустіть трагедії в ваших родинах!

Кiлькiсть переглядiв: 442

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.